Hvordan skrive en pressemelding

Når man skal skrive en pressemelding så er det noen ting som er viktige å tenke på. Det første er oppsettet av pressemeldingen, og det andre er hva dere ønsker å fortelle. Under finner dere et forslag til hvordan dere kan sette opp og skrive en pressemelding til media, men det beste er nok å kontakte lokalavisen og invitere de på besøk til klassen for å vise og fortelle journalisten hva dere har gjort.

Dersom dere ringer til lokalavisen, er det lurt å åpne med hvorfor dere vil ha de på besøk, det kan for eksempel være at dere ligger på topp i konkurransen eller fylket den uken.

Oppskrift på pressemelding:

Overskrift: Velg en beskrivende, men fengende overskrift:

F.eks: «Batterijakten skole har samlet inn svimlende 1 tonn batterier!»

1. avsnitt: Skriv en kort ingress (innledning/oppsummering) til hva artikkelen handler om. Det burde ikke være mer enn 2 til 3 linjer. Her bør dere prøve å svare på hvem, hva, hvor, hvorfor og hvordan.

F.eks: «I løpet av den første uken av Batterijakten 2019 har klasse 4A ved Batterijakten skole rukket å samle inn 1 tonn batterier tilsvarende 40 kg. per elev. Klassen har også sendt inn bilde i den første ukeskonkurransen og har dermed nådd maks poengsum så langt i konkurransen».

2-5 avsnitt: Her kan dere skrive litt mer utfyllende om hva klassen har gjort for å samle inn batterier, om de har arrangert f.eks. batteridugnader, om familie og venner har bidratt i jakten på batterier, osv. Dere kan også skrive litt om hva elevene har lært om miljøet og hvor viktig det er å gjenvinne batterier.

Ett eller to av avsnittene kan også være et sitat fra klassen og/eller lærer som forteller om hva de f.eks. synes om å være batterijegere, hva de har lært av batterijakten, noe om klassens eller lokalsamfunnets engasjement, osv. Et tips kan være å avslutte pressemeldingen med et sitat.

Legg gjerne ved et bilde av klassen og kanskje et bilde fra det første ukesoppdraget. Husk å få godkjenning fra foreldre om at deres barn kan være med på bilde publisert i avisen.

Det viktigste er å svare på hvem, hva, hvor, hvorfor og hvordan, så gjør journalisten resten av jobben. Det kan også hende at journalisten har lyst til å komme på besøk for å stille noen spørsmål og ta egne bilder av klassen.

 

Lykke til!

Hilsen Miljøagentene

Poeng­kalkulator

Poeng for batterier

0 kg pr elev á 100p

0p
+

Poeng for oppdrag

Oppdrag 1
Oppdrag 2
Oppdrag 3
0p
+

Totalt

0p
Lukk