Fremtiden er elektrisk!

Mobilen og nettbrettet har et, mange leker har et, og bilen har flere! Batterier er overalt i vår hverdag. Vi bruker batterier for å lagre elektrisitet, slik at vi kan bruke de elektriske tingene våre uten ledning. Bare tenk hvor annerledes livet ditt hadde vært uten batterier! Du kunne ikke ha spilt spill på en app eller snakket i telefonen uten å være i nærheten av et strømuttak.

Vi vil gjerne ha batterier som kan holde på masse strøm så vi ikke trenger å lade så ofte. For hvem har vel ikke opplevd hvor irriterende det er å gå tom for strøm på batteriet!

Ny teknologi som er på vei vil gjøre batterier mer effektive, mindre og tryggere. Men for å få dette til må det forskes mer. Norske forskere og en sveitsisk bedrift har lagd et nytt superbatteri, som er tre ganger mer effektivt, sikrere og mye billigere enn et vanlig batteri. Lignende batterier har lenge vært brukt i høreapparater, men først nå har forskerne lykkes i å lage et batteri som kan lades opp. Og de beste nyhetene? Batteriet bruker ren luft som erstatning for en del av det vanlige kjemiske innholdet, noe som gjør det ufarlig for mennesker og miljø! Tommel opp!

 

 

Foto: Pixabay/Mocho

 

 

 

Batteri laget med alger!

Svenske forskere har funnet ut at selv grønne alger kan brukes for å lage batterier. Dette er utrolig bra, for alger finnes det masse av i alle verdens hav og de inneholder ikke farlige kjemikalier! Ideen er å åpne et helt nytt område for bruk av batterier, for eksempel i tekstiler, hvor batterier ikke kan inneholde metaller som litium. Algebatteriet er ikke veldig kraftig, men kan levere strøm til elektronikk på emballasje, klær eller engangsinstrumenter på sykehus. Slike mikrobatterier vil bli en viktig energikilde i fremtiden, der flere og flere ting vil inneholde elektronikk. For eksempel vil melkekartongen ha en holdbarhetssensor, t-skjorten vil ha en skjerm, og alt fra melkekyr til nøkler vil ha en chip, som trenger batterier for å fungere.

 

Litiumioner er fremtidens bensin

Å lage bedre batterier er kanskje aller viktigst for el-biler. Dette er fordi vi mennesker bruker mye bil, og når man fyller opp bilen med strøm og ikke bensin eller diesel forurenser man ikke miljøet med eksos og CO2. Forskning vil gjøre lithium-ion batteriene el-bilene bruker mye bedre og sikrere. I fremtiden kan da til og med fly bli drevet av batterier!

 

 

Tekst: Batteriretur

– For Batteriretur® er fremtiden elektrisk! Vårt arbeid med å samle inn alle kategorier batterier og sørge for best mulig gjenvinning og gjenbruk av materialer blir et stort og viktig arbeid i tiden fremover, både for Batteriretur® men ikke minst for miljøet!

Poeng­kalkulator

Poeng for batterier

0 kg pr elev á 100p

0p
+

Poeng for oppdrag

Oppdrag 1
Oppdrag 2
Oppdrag 3
0p
+

Totalt

0p
Lukk